Useammankin lehden sivuilta on saattanut tässä lähipäivinä lukea juttua siitä, kuinka 10% erääseen kyselyyn vastanneista luopuisi mieluummin puolisostaan kuin sosiaalisesta mediasta, eli esimerkiksi facebookista. Virtuaalitapaamiset ja -keskustelut korvaavat joillain yhä useammin myös reaalikohtaamiset. Sen sijaan, että ihmiset kävisivät ystäviensä kanssa vaikkapa kahvilla, he nököttävät koneidensa äärellä näyttöä tuijottaen ja näppäimistöä naputtaen.

Internetin ihmeellinen maailma tuntuu olevan joillekin aikamoinen virtuaalinen hiekkalaatikko, jossa looginen ja realistinen ajattelu välillä vallan unohtuu. Osa ihmisistä tuntuu nimittäin bittiavaruudessa jotenkin henkisesti taantuvan lapsen tasolle.

Ihmiset ovat netissä olevinaan huolissaan yksityisyydestään, mutta  facebookissakin kavereiksi hyväksytään kaikki ohimennen kaupan kassallakin tavatut ihmiset ja virtuaalipelituttavuudet. Ja tottahan toki aivan kaikki tilapäivitykset  ja kuvat, myös ne kaikista henkilökohtaisimmat, näkyvät kaikille kavereille. Jotkut laittavat alastonkuviaan tai kuvia sukuelimistään nettiin kaiken kansan pällisteltäväksi. On siinä sitten yksityisyyttä kerrakseen.

Netin huutokaupoissa tehdään kauppaa syytäen ventovieraiden ihmisten tileille satasia näkemättä ihmistä saati tuotetta. Ainakaan minun logiikallani ei kuvasta voi päätellä kameran, television, puhelimen tai muunkaan elektronisen laitteen kuntoa.  Sitten kun kaupat eivät menekään ihan nappiin, ihmiset itkevät kuinka ovat tulleet huijatuiksi vaikkeivät itse ole ajatelleet asiaa yhtään pidemmälle. Kuinkakohan moni noista tekisi esimerkiksi juuri sitä televisiokauppaa marketin parkkipaikalla ja antaisivat siellä sille kauppiaalle rahat etukäteen. Veikkaanpa ettei kovin moni.

Naamakirjaan ja erilaisille keskustelupalstoille kirjoitetaan juuri sitä mitä sylki suuhun tuo ajattelematta yhtään seurauksia. Haukutaan poliitikot, pomot, naapurit, serkut ja kumminkaimat. Väitetään sitä, tätä ja tuota osaamatta kuitenkaan perustella omia mielipiteitään. Ihmiset, jotka omien sanojensa mukaan vihaavat juoruja ja perättömiä juttuja, levittävät kulovalkean lailla oletettujen pedofiilien ja eläinrääkkääjien tietoja vailla tarkempaa käsitystä niiden todenperäisyydestä.

Ihmissuhteitakin hoidetaan netissä. Ihan kuin lapset toteavat siellä oikealla hiekkalaatikolla "mä en leiki sun kans" nypäten lapion pois toisen kädestä ja kääntäen selkänsä, niinsanotut aikuiset ihmiset poistavat toisen kaverilistoiltaan facebookissa heti, kun ei ollakaan asioista samaa mieltä. Sitten möksötellään eikä vastata edes puhelimeen tai tekstiviesteihin. Kuvitellaan toisen lakanneen olevan olemasta sen myötä, kun hänet on sieltä kaverilistalta deletoitu. Tätä ilmiötä olen huomannut jopa sellaisissa ihmisissä, jotka ovat olleet vuosia ystäviä ennen naamakirjaan liittymistään.

Pariskunnat puivat naamakirjassa seinillään parisuhdettaan sen sijaan, että puhuisivat ongelmista keskenään, ja vaikkei sitä suhdetta julkisesti puitaisikaan, niin kyllähän sitä siitä siipasta helposti eroon pääsee, mikäli istuu kaiken vapaa-aikansa nenu kiinni näytössä unohtaen sen toisen olemassaolon.

Erään ystävättäreni kanssa eilen mietimme kuinka ero hoidettaisiinkaan facebook-tyylillä. Tulimme siihen tulokseen, että se voisi sujua esimerkiksi seuraavin tilapäivityksin

Imber Bloggaaja harmittelee kuinka tila vaatekaapissa käy vähiin. Pitäisiköhän sitä raivata sinne lisää?
Imber Bloggaaja suunnittelee siivoavansa kaiken turhan pois nurkistaa.
Imber Bloggaaja Hei hoi, oisko kenelläkään nurkissa ylimääräisiä pahvilaatikoita ja jätesäkkejä? Mikäli on niin, ottakaa yhteyttä inboxin kautta.
Imber Bloggaaja kaipailee siivous ja muuttoa apua tulevana sunnuntaina.
Imber Bloggaaja kaipaa vinkkiä halvasta lukkofirmasta.
Imber Bloggaaja on saanut suoritettua kevätsiivouksensa.
Imber Bloggaaja ei ole enää parisuhteessa vaan on sinkku.

Ja tottahan toki tämän jälkeen sitä poistetaan se armas ex-siippa kaverilistalta. Yhteiset virtuaaliystävät, joista kaikki eivät välttämättä ole koskaan edes livenä tavanneet pariskunnan kumpaakaan osapuolta, voivat sitten ystävällisesti informoida tätä eksää, että tavarat löytyvät pihalle tilatulta roskalavalta vielä seuraavat 24 tuntia, jonka jälkeen niitä voikin käydä etsiskelemässä paikkakunnan kaatopaikalta. Ihanan helppoa! Ihana sosiaalinen media! <3 Niin karulle kuin tuo leikittely kuulostaakin, niin valitettavasti voin hyvin kuvitella tuollaisenkin tilanteen nykypäivänä tapahtuvan. Tosiasia kun on se, että yllättävän monet ihmiset elävät aivan liiaksi elämäänsä netissä.

Tokihan facebook ja muut sosiaaliset mediat voi olla toimivakin väline yhteydenpitoon ystävien, kavereiden ja tuttujen välillä, mutta ei sen pitäisi missään nimessä mennä tärkeysjärjestyksessä sen ns oikean elämän yläpuolelle tai  korvata sitä.

Kammetkaahan nyt ahterinne ylös koneen ääreltä ja menkää ulos ystävienne kanssa, nauttikaa kauniista kevätpäivästä, käykää kahvilla tai tehkää jotain muuta kuin pönötätte siinä näyttöjenne äärellä. Hus!