Sattuipa niin, että eräitä netissä olevaan kuvagalleriaan laittamiani kuvia löytyi yllättäen muualta kuin minne olin ne tarkoittanut. Useistakin asioista tekijänoikeuslakiin liittyen on paasattu sen verran paljon tuutissa jos toisessakin, että olen tahtonut uskoa ainakin suurimmalle osalle menneen jo ymmärrykseen muun muassa kuvien käytön omilla kotisivuilla tai blogilla ilman kuvaajan lupaa olevan kiellettyä. Vaan eivätpä kaikki sitä näemmä tahdo muistaa. Tässä tapauksessa painottaisin sanaa tahdo, koska kuviani luvatta käyttänyt ihminen on tasan taatusti ollut tietoinen toimivansa rikkoen lakia ja hyviä tapoja. Kyseisen blogisivun ylläpitäjä nimittäin on naputtanut tekstiä tekijänoikeuksista, kuvien suojaamisesta sekä itse itkenyt oikeuksiensa perään eräällä keskustelupalstalla.

Tekijänoikeuslaki suojaa kaikkia niin valokuvateoksen kuin valokuvankin käyttötapoja. Kyseinen laki kieltää muun muassa kuvatiedostojen käytön ja jakelun internetissä ilman oikeuden omistajan lupaa.

Ajatellaanpa nyt esimerkiksi blogikirjoituksia. Naputat tänne vuodatukseen aatoksiasi Matti Nykäsestä, mutta et ole itse päässyt häntä kuvaamaan. Googlen kuvahaku löytää aimo kasan kuvia tai kenties löydät joltain keskustelupalstalta linkin kuvagalleriaan, jossa on aiheeseen sopivia kuvia. Sinä ET voi niitä kuvia laittaa omalle blogillesi ilman kuvaajan lupaa. Sinä ET myöskään voi tallentaa niitä koneellesi, siirtää toiseen kuvagalleriaan, ja sen jälkeen julkaista niitä sivuillasi.

Hyvin usein suositellaan käyttämään vesileimausta tai muuta merkintää selventämään tekijänoikeuksien haltijaa. Se on hyvä idea, mutta erillisen kissankokoisen copyright-merkinnän puuttuminenkaan ei muuta tuota seikkaa, että kuvaajalla on yksinoikeus päättää siitä missä hänen kuviaan käytetään ja missä ei.

Minun kohdallani tuo on ihan periaatteellinen kysymys. Ei pitäisi olla iso vaiva naputtaa sitä pientä viestiä kysyäkseen lupaa kuvieni käyttöön. Mikäli asiallisesti kysyy, niin todennäköisesti luvan myös saa, joko ilmaiseksi tai kohtuullista korvausta vastaan riippuen aivan kysyjätahosta ja käyttötarkoituksesta. Tässäkin tapauksessa olisi ollut käytettävissä parikin eri reittiä, joiden kautta minulta olisi tuon luvan voinut kysyä, vaan kun ei...

Tuollekin "sankarille" ja muille asiasta kiinnostuneille suosittelen iltalukemiseksi Valokuvaajan tekijänoikeusopasta

Edit: Ko blogisivun ylläpitäjä kertoi tuossa, että olisi saanut palautelomakkeensa kautta viestin, jossa kuviani on tarjottu hänen käytettäväkseen. Mikäli näin on todellisuudessa tapahtunut, niin jo on sikamaista toimintaa. Saimme sivun ylläpitäjän kanssa asian sovittua ja nyt siellä on asianmukainen linkki suoraan minun galleriaani.